Får/Lamm

Får/lamm

I Sverige finns det officielt 16 fårraser, vilka delas in i köttfår, pälsfår och lantrasfår. Våra får är av raserna finull, leicestern och gotlandsfår, en del av fåren är korsningar mellan dessa raser.

 

  • Finullsfår tillhör gruppen vit lantras och är ett unikt, svenskt lantrasfår som räknas som utrotningshotad. Det är en ganska livlig ras, men lättskött och trivsam. Tackorna som väger mellan 55-80 kg, har oftast lätta lamningar och är goda mödrar. Baggarna väger mellan 80-100 kg. Ullen är silkig, mjuk, glansig, småkrusig och finfibrig. Djuren är svarta, vita eller bruna. Användningsområdet för finullsfår är både för kött- och ullproduktion, men rasen lämpar sig även väl för skinnberedning och har mycket mjuka skinn.

 

  • Leicesterfår tillhör köttfåren och är ett snabbväxande medeltungt köttfår som dessutom producerar glänsande vita skinn eller lång härlig globelängull. Leicesterfåren är ett lättskött och sunt får. Vuxna tackor väger 65 – 85 kg och baggarna 100 – 120 kg. Djuren är ganska livliga men lätta att hantera. Tackorna har lätt att lamma och har goda modersegenskaper.

 

  • Gotlandsfåret tillhör pälsfåren är ett härdigt, livligt, oskyggt och rörligt får. Gotlandsfåret är ett svenskt får och nära besläktat med Gutefåret. Rasen har en utpräglat flockinstinkt. Färgen är grå i olika nyanser från mörkt- till ljusgrått, pälsen är lockig, glansig och silkig. Huvud och ben är svarta, ibland förekommer vita tecken. Svansen är kort och med ullfri spets. Rasen har bra fruktsamhet och lammar lätt. Efterfrågan på gotlandfårets vackra, naturfärgade pälsar och skinn är idag större än tillgången.

© 2016 www.krokarod.se Alla rättigheter förbehållna.